SFINȚIREA BISERICII “ SFÂNTA TREIME” DIN NUȘENI
Sute de credincioși au fost prezenți astăzi la slujba de târnosire a bisericii “Sfânta Treime” și sfințirea Capelei mortuare din localitatea Nușeni.
Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului înconjurat de un distins sobor de preoți și diaconi.
Potrivit actului de sfințire, localitatea Nușeni (Noglalw)a fost menționată prima dată într-o diplomă datată din anul 1243, însă mărturiile arheologice atestă că această localitate a fost locuită încă din epoca paleolitică. În secolul al XVI – lea, localitatea a fost de mai multe ori distrusă de tătari.
Prima biserică românească a fost ridicată în mijlocul cimitirului parohial, fiind făcută din lemn și acoperită cu șindrilă. Biserica avea hramul “ Sf. “Arhangheli Mihail și Gavril”. În anul 1912 s-a cumpărat, de către credincioși, o parcelă de pământ de la Alexa Teodor, chiar în mijlocul satului, unde s-a ridicat un nou locaș de cult pentru că biserica din deal era neîncăpătoare. Aceasta a fost construită de către Cocoi Vasile, zidar din Beclean.
Actualul locaș de cult este construit la inițiativa părintelul paroh Antal Ioan-Dacian și a Consiliului parohial. În 10 iunie 2010 PS Vasile Someșanul pune piatra de temelie, fundația fiind ridicată de Felician Popiu, iar zidirea încredințată meșterilor Iloaie Ștefan și Ilie Flămând. Biserica a fost acoperită cu tablă de către Florin Trifon și tencuită de către Adrian Alexa din Nușeni. Pictura în tehnica frescă și cea de pe iconostas aparține familiei Alexandru și Oana Uzum, catapeteasma fiind sculptată de Nicolae Câmpean și donată de familia Ioan și Alina Boloș din Nușeni.
Lucrările au fost realizate prin osteneală și purtarea de grijă a preotului paroh și a parohienilor și prin sprijinul financiar al Primăriei Nușeni, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.