ASTĂZI, DE RUSALII, ÎMPĂNATUL BOULUI LA FIGA

Localnicii din Figa, sat ce aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Beclean, mai păstrează încă, la loc de cinste, o serie de obiceiuri si ceremonii populare ancestrale, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, sătenii împletesc cununi de grâu şi flori de câmp ce urmează sa fie purtate de tineri la oficiere căsătoriilor.

De pe site-ul primăriei Beclean aflam că Înstruţatul boului este, practic, cel mai cunoscut obicei din Figa, iar la eveniment, ce se ţine în duminica de Rusalii, sunt aşteptaţi sa participe, în fiecare an, sute de localnici. Sărbătoarea din ziua de Rusalii se încheie, de obicei, cu dansuri şi cântece populare susţinute pe scena Căminului Cultural din Figa de ansamblurile folclorice ale Casei de Cultura ,,Radu Săplăcan” din Beclean, alături de alte formaţii de muzica populară din zonă.

Bătrânii satului spun ca obiceiul le-a fost lăsat de moşii şi strămoşii lor, din generaţie în generaţie, de vreo 300-400 de ani, iar ei îl perpetuează cu sfinţenie an de an, lăsându-l moştenire fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor.

 “Cu mare drag, noi, tinerii și locuitorii satului Figa vă invităm să ne fiți alături în ziua de Rusalii (23 iunie ) la frumosul obicei „Împănatul boului”!
Vă așteptăm pe toți, cu mic – cu mare, ca să participați, alături de noi, la o tradiție seculară, pe care ne dorim să o păstrăm, să o promovăm și să o transmitem generațiilor următoare; suntem motivați de dorința de a promova unitatea și valorile naționale care ne reprezintă iar prezența oamenilor într’un număr cât mai mare la acest eveniment va fi mărturia faptul că oamenii iubesc tradițiile și obiceiurile autentice.
Vă așteptăm în număr cât mai mare să fiți alături de noi!” transmite și Marius Pop, creator digital (Facebook)