Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

Caravana Cunoașterii a ajuns și la Beclean. Producătorilor agricoli locali le-a fost prezentat Planul Național Strategic 2023-2027. PNS dispune de un buget public pentru dezvoltare rurală de 15,8 miliarde de euro.

De J de S in 14/03/2023

Recent, la Beclean,  s-a desfășurat o acțiune de prezentare ,,Caravana Cunoașterii PNS 2023-2027” .  Caravana Cunoașterii s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei orașului Beclean și a fost organizată de către Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). Ea are ca scop diseminarea informațiilor din Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 și a informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.

 ,,Caravana Cunoașterii” a fost definită, la demararea ei, de către ministrul Petre Daea, ca fiind “…o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm și îl vom desfășura în toată țara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Național Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toți cei interesați a-l aplica. Avem la dispoziție 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri și ne asigurăm că vor ajunge. Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să aducem în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile”.

Ce este PNS 2023-2027? Planul Național Strategic reprezintă de fapt strategia agricolă la nivelul României, pentru perioada 2023-2027. PNS înglobează instrumente de sprijin finanțate atât din Pilonul I -FEGA (Plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței) cât din Pilonul II – FEADR (Politica de dezvoltare rurală).
PNS vizează obiective ca promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat, care să asigure securitatea alimentară, creșterea viabilității fermelor prins tabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea disparităților dintre ferme, consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității sectorului agro-alimentar prin intensificarea cooperării, încurajarea investițiilo colective, modernizarea, restructurarea fermelor, prin investiții pentru îmbunătățirea productivității concomitent cu dezvoltarea, modernizarea industriei alimentare și nu în ultimul rând dezvoltarea socio-economică a spațiului rural prin atragerea și susținerea tinerilor și facilitarea dezvoltării afacerilor, promovarea și creșterea ocupării forței de muncă, incluziunii sociale și adezvoltării locale în zonele rurale.

Bugetul PNS 2023-2027 este de 15,8 miliarde euro, din care 907,1 milioane sunt alocați investițiilor în dezvoltarea fermelor, 502,4 milioane euro pentru irigații zonale și locale, 420,3 milioane pentru tinerii fermieri iar 375,2 milioane pentru investiții în depozitare și procesare. Alte finanțări din Plan sunt pentru dezvoltarea zonelor rurale, plăți directe, ecoscheme, intervenții sectoriale. PNS-ul mai face referire la sprijin cuplat pentru vegetale (soia, lucernă, mazăre-fasole, cânepă, orez, sămânță de cartofi, hamei, sfeclă de zahăr, legume de consum, fructe, semințe pentru plante furajere sau în zootehnie, pentru vaci de lapte, taurine pentru carne, bivolițe pentru lapte, ovine, caprine sau viermi de mătase. Mai sunt prevăzute fonduri pentru practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, înierbări în plantațiile pomicole, viticole și în pepiniere. În Planul Național Strategic este prevăzut și sprijin pentru fermeirii afectați de pierderi ale producției agricole.

La întâlnirea de la Beclean au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale, producători locali interesați de accesarea fondurilor europene nerambursabile, agricultori, fermieri, reprezentanți ai asociațiilor de producători, crescători de animale.

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *